Yrittäjänäkökulmaa kaupungin päätöksentekoon!
Kokoomus

Heidi Ekholm-Talas

Helsinkiläinen äiti, yrittäjä, vaikuttaja ja kunnallispoliitikko

39

Järjestövaikuttajaksi

Nuorkauppakamarin kautta minusta tuli järjestöaktiivi
Ajauduin järjestötoimintaan sattumalta lokakuussa 2004. Olin esiintymässä Nuorkauppakamari Havis Amandan tapahtumassa ja kiinnostuin verkostoitumismielessä toiminnasta. Laitoin hakemuksen sisään ja minut otettiin hengailijaksi ja pian myös koejäseneksi punapaitoihin. Olin heti aktiivisesti mukana projekteissa, mutta itse järjestön hierarkia tuli tutuksi vasta noin vuoden jälkeen. Suurin yksittäinen projekti, josta olin vastuussa oli ”Liikettä Lasten Kotiin” hyväntekeväisyystapahtuman iltajuhlan organisointi 2005. Lisäksi vastasin markkinoinnista ja olin mukana yhteistyökumppaneiden hankinnassa. Vappuna 2006 vastasin Alue vitosen koejäsentapahtumasta eli vappubileistä Grand Casinolla. Olen saanut JC-toiminnan kautta asiakkaita, yhteistyökumppaneita ja yhden parhaista ystävistäni, Susanna Rantasen. Nuorkauppakamari on jäsentensä johtamis- ja kouluttautumisjärjestö, joka antaa eväitä työelämään ja elämään yleensäkin. Mukana on paljon yrittäjiä sekä johtavassa asemassa olevia. Kaikkia yhdistää loputon aktiivisuus ja halu kehittyä.

Suomen yrittäjät – Helsingin yrittäjät – Kanta-Helsingin yrittäjät...
Yrittäjäjärjestön rakenne on hieman monimutkainen ja pitkä. Kun on toiminnan ytimessä, alkaa hahmottua kuka käskee ja ketä. Liityin Suomen Yrittäjiin järjestökärpäsen puremana syksyllä 2005. Yksi syy liittymiseen oli mahdollisuus verkostoitua ja saada järjestön kautta julkista tunnustusta yrittäjäpalkintojen kautta omasta työstään. Ensimmäinen tapahtuma, johon menin oli glögijuhlat. Huomasin olevani lähes ainoa nuori, mutta en tuntenut oloani vaivaantuneeksi. Aktiivisena verkostoitujana tutkailin porukkaa ja yhtäkkiä eteeni tupsahti nuori tumma nainen ja kysyi ”Olenko Hanna”. Tämä nainen oli Maria Oksanen, järjestöaktiivi ja Kanta-Helsingin hallituksen jäsen. Hän oli kehittänyt uusille yrittäjille kummisysteemin ja etsi ”kummilastaan”. No minä en ollut Hanna, mutta siitä sai alkusysäyksen yhteinen toimintamme yrittäjissä. Toimintamme oli niin tehokasta, että jotkut ovat arvostelleet meitä jopa liiasta näkyvyydestä. Mielestäni liikaa ei voi näkyä. Jos muuta väittää on kateellinen.

Kokoomusvaikuttajaksi
Presidentinvaalien aikaan 2006 kypsyi ajatus myös liittymisestä Kokoomukseen. Tokihan puoluekanta oli ollut selvä jo ihan lapsesta ja jossain takaraivossa oli ajatus, jospa suuntautuisin poliitikoksi vanhempana. Nyt aika oli kypsä ja olin hakenut myös Nuorkauppakamarin ja Parlamentin JC-Klubin järjestämään vaikuttajakouluun. Vaikuttajakoulu oli mielenkiintoinen ja antoi läpileikkauksen polittiseen vaikuttamiseen. Kesällä 2006 hain myös kokoomusvaikuttajakouluun, joka alkoi syyskuussa. Nyt tähtään kunnallisvaaleihin 2008.

Yrittäjäklubin vetäjäksi ja hallitukseen
Keväällä 2006 minua pyydettiin Kanta-Helsingin Yrittäjien järjestämän yrittäjäklubin vetäjäksi. Järjestin kansanedustajista mm. Kokoomuksen Jan Vapaavuoden ja Keskustan Mari Kiviniemen keskustelemaan yrittäjien kanssa. Ennen eduskuntavaaleja pidimme useamman paneelikeskustelun, jossa eri puolueiden edustajat tulivat yrittäjien tentattaviksi. Koin klubin hyvänä foorumina yrittäjien yhteistoiminnalle. Kanta-Helsingin yrittäjien hallitukseen minut valittiin syyskokouksessa 2006.

Hynyn syntymä
Keväällä 2006 Maria Oksanen kutsui koolle nuoria yrittäjiä ja perustimme Helsingin Yrittäjien Nuorten Yrittäjien verkoston eli Hynyn. Vastaan Hynyn viestinnästä ja olemme saaneet medianäkyvyyttä mm. Optiossa, Taloussanomissa, Kauppalehdessä, PK-Taloudessa, Helsingin Uutisissa sekä Yrittäjien omissa julkaisuissa. Kaikki eivät ottaneet nuorten oma-aloitteista aktivoitumista positiivisesti. Meistä muutos on hyvästä, mutta on niitä, jotka haluvat kaiken pysyvän ennallaan. Me kuitenkin olemme väkisin tunkeutuneet järjestötoiminnan ytimeen ja haluamme nuorten äänen kuuluviin. Toiminnalle saadaan jatkuvuutta ainoastaan aktiivisella jäsenhankinnalla ja nuorten innostamisella luottamustehtäviin.

Kaupunginvaltuustoon 2008?
Mielestäni kaupungin päätöksenteko tarvitsee yrittäjiä, koska yrittäjät ajattelevat asioista usein erilailla kuin virkamiehet. Kaupungin tulisi ottaa yrittäjänäkökulma entistä paremmin huomioon ja varmistua elinkeinostrategian käyttöönotosta konkreettisesti. Yrittäjät ovat tottuneet nopeisiin käännöksiin ja toimintaan. Jos siitä tehosta saisi edes hitusen byrokraattiseen kaupungin päätöksentekoon, olisi se hyödyksi kaupunkilaisille. Loppujen lopuksi näitä asioita vievät eteenpäin ihmiset ja vaikuttamalla voi muuttaa asioita. Haluan uskoa, että aktiivisella toiminnalla ja lobbaamisella saadaan asioita eteenpäin entistä nopeammin. Helsingin kaupunki tarvitsee dynaamisia vaikuttajia mikäli Helsinki haluaa olla dynaaminen ja houkutteleva niin asukkailleen kuin vierailijoillekin.

Motiivini vaikuttajana
Minun motiivini ovat itsekkäät. Myönnän sen rehellisesti. Haluan parantaa yrittäjyyden ja sitä kautta oman yritystoimintani edellytyksiä. Haluan parantaa kotiseutuni asioita, jotta minulla ja läheisilläni olisi entistä parempi olla ja elää Helsingissä. Jos näen tai kuulen epäkohtia, jotka vaikuttavat toisten ihmisten elämään, haluan vaikuttaa asiaan toki myös silloin. Näen siis metsän myös puilta. Haluan, että täällä olisi entistä enemmän elämäänsä tyytyväisiä onnellisia ihmisiä. Väitän, että täysin pyyteetöntä vapaaehtoistyötä ei ole olemassa. Jokaisella on joku motiivi, oli se sitten kiillottaa omaa kruunuaan muiden silmissä tai parantaa oman toimintansa edellytyksiä niin työelämässä kuin yhteiskunnassa yleensä. Jos muuta väittää niin valehtelee. Haastankin kaikki poliitikot kertomaan rehellisesti omat motiivinsa.