Yrittäjänäkökulmaa kaupungin päätöksentekoon!
Kokoomus

Heidi Ekholm-Talas

Helsinkiläinen äiti, yrittäjä, vaikuttaja ja kunnallispoliitikko

39

Yrittäjät oltava neuvottelupöydissä 25.10.2011, 08:17

Julkaistu Kauppalehdessä 25.10.2011

Ministeri Paula Risikko otti valtakunnallisten yrittäjäpäivien juhlapuheessa esiin tärkeän seikan. Suomessa on noin 80 000 työnantajayritystä, joista valtaosa on pk-yrityksiä. Kuitenkaan näiden yritysten edustaja Suomen Yrittäjät ei ollut raamisopimusneuvotteluissa, eikä sitä ole kutsuttu moniin muihinkaan neuvottelupöytiin. On todella erikoista, että pöydissä, joissa sovitaan pk-yritysten toimintaan liittyviä asioita ei ole pk-yrittäjien edustusta. Jos asia tunnustetaan valtion johdossa mikä on siis ongelma?

Tämä asia ei saa jäädä vain juhlapuheiden kosiskeluosioon, vaan valtiojohdon pitää ottaa lusikka kauniiseen käteen ja hoitaa asia. Se, että aikoinaan on ollut pöydissä tietyt tahot ei tarkoita, että näin toimitaan hamaan tappiin. Maailma muuttuu ja se pitää näkyä nopeammassa tahdissa myös neuvottelupöydissä. Yli 60% suomalaisista palkansaajista on pk-yrityksen palkkalistoilla. Viime vuosina pk-yritykset ovat lähes yksinomaan vastanneet uusien työpaikkojen luomisesta ja tämä tilanne tulee korostumaan jatkossa. EK edustaa työnantajia perinteisesti neuvotteluissa, mutta heidän edustamansa yritykset toimivat täysin toisenlaisessa maailmassa, kuin pk-yritykset. Jos pk-yrityksiltä vaaditaan koko ajan enemmän Suomen kilpailukyvyn ylläpitämiseksi sekä uusien työpaikkojen luomiseksi, eikö olisi vähintään kohtuullista kuunnella heidän näkemyksiään? Palkansaajajärjestöt, EK ja valtion johto voisivat aloittaa vastaamalla meille yrittäjille julkisesti miksi haluatte pitää meidät pois neuvottelupöydistä?

Lopuksi haluan muistuttaa, että pk-yritykset eivät elä kvartaalitaloudessa. Ne pyrkivät haastavinakin aikoina pitämään huolta henkilöstöstään ja välttävät irtisanomisia viimeiseen asti. Yrittäjä on se, joka viimeisenä palkan nostaa ja kantaa yrittäjäriskin. Tämä tosiseikka ei näy tällä hetkellä hallitusohjelmassa, joka on kannustavuudessaan surkea. Onneksi yrittää voi muuallakin, jos se tehdään liian hankalaksi Suomessa. Tuhannet yritykset ovat jo oman ratkaisunsa tehneet, herätys siis valtiovalta. Kauniit puheet saavat riittää, nyt tarvitaan tekoja.

Palaa