Yrittäjänäkökulmaa kaupungin päätöksentekoon!
Kokoomus

Heidi Ekholm-Talas

Helsinkiläinen äiti, yrittäjä, vaikuttaja ja kunnallispoliitikko

39

Tehoa ja ystävällisyyttä julkiseen terveydenhuoltoon 06.09.2012, 11:06

Olen viime aikoina saanut tutustua julkiseen terveydenhuoltoon sekä omakohtaisesti raskauden ja synnytyksen tiimoilta, että läheisten sairauksien kautta. Haluan nostaa esille kaksi ongelmaa, joihin pitäisi olla helppo saada muutosta. Hoitohenkilökunnan käytöksessä pitää olla nollatoleranssi potilaille tiuskimisen ja epäasiallisen kohtelun osalta. Yksityisellä sektorilla ei tulisi kuuloonkaan äyskiminen ja tiuskiminen potilaille ilman seuraamuksia. Julkisella puolella saa ilmeisesti käyttäytyä lähes millä tavalla hyvänsä ilman pelkoa työpaikan menettämisestä. Onneksi nämä äyskijät ovat kuitenkin vähemmistössä, sillä kohdalleni on sattunut pääasiassa aivan ihania ihmisiä. On kuitenkin oikeutettua vaatia ystävällistä käytöstä myös verovaroilla tuotetun terveydenhoitopalvelun osalta.

Toinen ongelma on tehottomuus ja potilaiden pallottelu paikasta toiseen. Taustalla joskus myös lienee ammattitaidottomuus, vai millä selitetään se, että sappikivien oireiden toteamiseen pystyy itse potilas googlen avulla, mutta Haartmanin sairaalan päivystys ei. Monen lääkärikäynnin jälkeen asia on selvinnyt lääkereillekin, mutta nyt pienen imeväisiässä olevan lapsen ja leikki-ikäisen leikkauksesta toipuvan lapsen äiti odottaa pääsyä omaan leikkaukseen kuukausitolkulla kärsien välillä jopa 12h kestävistä kivuliaista sappikivikohtauksista. Hän ei imetyksen vuoksi voi käyttää lääkkeitä, jotka helpottaisivat kipuja. Kohtuutonta mielestäni.

Tehottomuutta julkisessa terveydenhoidossa lisää myös se, että jokaisesta vaivasta pitää olla lähete. Jos veritulppaepäilyssä on maininta vain toisen jalan oireista, ei toista jalkaa tutkita. Se on mielestäni myös riski. Eikö potilasta voisi katsoa kokonaisvaltaisesti, sillä joskus lähetteen tekemisen jälkeen on saattanut tulla uusia vaivoja, mutta päästäkseen niiden osalta tutkimuksiin pitää saada uusi lähete. Tällainen byrokratia on kallista ja joskus jopa vaarallista.

 

Yrittäjä ja kunnallispoliitikko Hki (Kok.)

 

Palaa