Yrittäjänäkökulmaa kaupungin päätöksentekoon!
Kokoomus

Heidi Ekholm-Talas

Helsinkiläinen äiti, yrittäjä, vaikuttaja ja kunnallispoliitikko

39

Miten käy yrittäjyyden kannustimien uuden hallituksen alla? 18.04.2011, 19:06

Minua huolestuttaa, vaikka yrittäjämyönteisin puolue eli Kokoomus onkin nyt suurin ja kansanedustajista ennätysmäärä on yrittäjätaustaisia. Toiseksi suurin puolue eli SDP nimittäin ei ole yrittäjämyönteisyydellään vakuuttanut. Perussuomalaiset ovat kuulemani mukaan yrittäjyydelle myönteisempiä, kuin demarit mikä on laiha lohtu, koska puolueen arvot eivät muuten edusta nykyaikaa. Kun hallitusneuvottelut alkavat pelkään, että pelinappulaksi saattaa tulla esimerkiksi osinkoverotus, joka vaikuttaa nimenomaan yrittäjyyden kannustimiin. Toivon todella, että puolueilla riittää järkeä huomioida omistajayrittäjien tilanne ja turvata halu yrittäjäriskin ottoon.

 

Jutta Urpilainen on toistuvasti peräänkuuluttanut oikeudenmukaista verotusta ja vaatinut yhteen kertaan verotettujen osinkojen poistamista. Koska yrittäjien kokonaisveroaste on jo nyt tutkimuksen mukaan yli 3% korkeampi, kuin palkansaajilla täytyy kannanotto tulkita siten, että yrittäjyydestä ei edes kuulu saada riskinotolleen tuottoa. Tämä ei vastaa todennäköisesti kenenkään yrittäjän oikeudenmukaisuuskäsitystä ja meitä yrittäjiä on Suomessa kuitenkin satoja tuhansia. Melko suuri osuus äänioikeutetuista. Toivottavasti huoleni on turha ja demaritkin tajuavat hallitusvastuussa yrittäjyyden merkityksen Suomen hyvinvoinnin ja työpaikkojen luojana.

 

Joukko Helsingin Yrittäjien Nuorten Yrittäjien HYNYN jäseniä järjesti ennen vaaleja tempauksen kansanedustajaehdokkaille, jossa ehdokkaat kutsuttiin parin tunnin työharjoitteluun pk-yritysten palvelukseen. Kutsuun vastasi myöntävästi 17 ehdokasta, joista yli puolet edustivat Kokoomusta ja Keskustaa. Sosiaalidemokraatit loistivat poissaolollaan. Mistä se kertoo?

 

Väkisinkin tulee tunne ettei yrittäjyys kiinnosta, vaan työpaikkojen kuvitellaan syntyvän yksinomaan julkisen sektorin varaan. Totuus on kuitenkin se, että pk-yritykset työllistävät 61% suomalaisten yritysten palkansaajista. Pk-sektori on vastannut kolmesta neljäsosasta yrityksissä vuoden 1994 jälkeen syntyneestä uusista työpaikoista ja kahdesta kolmasosasta kaikista uusista työpaikoista. Kaikkein voimakkaimmin henkilöstö on lisääntynyt vuoden 1994 jälkeen pienissä, 10–49 henkilöä työllistävissä yrityksissä – yhteensä 62%. Hyvät kansanedustajat pitäkää tämä mielessä, kun aloitatte tärkeän työn Suomen hyväksi.


Palaa