Yrittäjänäkökulmaa kaupungin päätöksentekoon!
Kokoomus

Heidi Ekholm-Talas

Helsinkiläinen äiti, yrittäjä, vaikuttaja ja kunnallispoliitikko

39

Mitäs jos pk-yrityksen voitosta maksettava vero kohdistettaisiinkin työllistämiseen? 08.12.2011, 15:20

Suomen Yrittäijen tekemän tutkimuksen mukaan Pk-yritysten työntekijämäärä kasvoi vuosina 2001­­-2010 yli 77 000 henkilöllä, kun taas suuryritysten väkimäärä laski 300:lla.

Yli tuhat henkeä työllistävien kohdalla työntekijämäärän pudotus oli lähes 12 000 ja aivan pienimpien eli 1-4 henkilöä työllistävien yritysten työntekijämäärä nousi lähes 30 000:lla.

Yrittäjiä ja työllistäjiä rokotetaan
Hallitus peräänkuuluttaa kärkitavoitteinaan työllisyyden kasvattamista ja samaan aikaan kiristää pk-yrittäjien työllistämismahdollisuuksia kiristämällä kokonaisveroastetta. Päätös laskea yhteen kertaan verotetun osingon ylärajaa siinä luulossa, että se lisäisi verotuloja on naurettava. Luuleeko valtiovalta todellakin, että yrittäjät nostavat osinkoja riskinotostaan samassa suhteessa, kuin nyt? Tuskinpa!

Virosta mallia kenties?
Virta yrittäjäystävälliseen Viroon on kasvanut kuluvana vuonna ja moni tuttukin on suunnannut sinne. Ajatellaan, että tämä vuosi on yrittäjälle hyvä ja tuloksellinen. Virossa voitosta ei makseta veroa, jos se jätetään yritykseen. Suomessa taas maksetaan 26%. Ensi vuosi näyttää sumuiselta yhden jos toisenkin yrityksen osalta. Näinollen Viron mallissa ei haastavina aikoina tarvitse lähteä sopeuttamaan toimintaansa ja irtisanomaan tai lomauttamaan henkilökuntaa samalla vauhdilla, kuin Suomen mallissa. En tarkoita, että Suomessa pitäisi olla täysin vastaava verotus käytössä, mutta nykymalli ei tue suhdanteiden yli pääsemistä tarpeeksi.

Sääliprosentti
Kun olen kyseenalaistanut nykyisen hallituksen yrittäjäpolitiikkaa ovat kaikki kansanedustajatutut sanoneet ensimmäiseksi, että mehän laskimme yhteisöveroa 25%. Ihan oikeasti, en edes kehtaisi mainostaa tuota tekoa. 100 000€ voitosta se tekee 1000€ enemmän kassaan, miten se vaikuttaa oikeasti työllistämiseen? Ei mitenkään. Samaan aikaan muuten nousee kaikki muut kulut toimitilavuokrista energian kulutukseen ja työnantajakustannuksiin.

Voitosta maksettava vero työllistämiseen?
Koska hallitus kerta haluaa kannustaa työllistämiseen niin, eikö voitaisi sopia tietyn kokoisten ja erikseen sovittavien kriteereiden täyttävien pk-yritysten osalta malli, jossa sitoudutaan työllistämään voitolla uusia työntekijöitä? Sitä pystyy helposti seuraamaan halutessaan ja jos tämä sovittu työllistämistavoite ei täyty, peritään voitosta vero kuluvan vuoden loppuun mennessä. Vai onko jollain parempia ideoita pk-yritysten toimintaedellytysten ja hallituksen tavoitteiden täyttämiseen?

Verotulot lisääntyvät veroja alentamalla, ei kiristämällä
Olen törmännyt tutkimuksiin, joiden mukaan verotulot lisääntyvät alentamalla veroja. Sellaisia me ihmiset olemme. Pitää olla porkkanaa, jotta kannattaa tienata enemmän. Ne joilla on mahdollisuus määritellä omaa tulotasoaan tekevät sen tottakai. Meidän sixpack hallitus ei kuitenkaan halua tunnustaa tätä tosiasiaa, vaan "oikeudenmukaisuuden" nimissä toimii päinvastoin. Eikö ole aika selvää, että isot yritykset ja varakkaat ihmiset siirtävät entistä hanakammin rahojaan muualle, koska heillä on siihen mahdollisuus? Harvalla pk-yrittäjillä eli maamme työllistäjillä on siihen mahdollisuutta ja heidän selkänahastaan revitään viimeisetkin rippeet. On erittäin ikävää, että Suomessa ei kannata tehdä liian hyvää liiketoimintaa, koska riskinotosta saatu korvaus on mitätön. Rahantekijöiden verotusta pitää kohtuullistaa, jotta he haluavat tehdä sitä rahaa jatkossakin täällä.


Lainaan tässä FB-seinältäni erään yrittäjän oivaa näkemystä "Eikös Suomen pulma ole se, että vain harva maksaa aidosti veroja, mutta ne jotka maksavat niitä, heitä rangaistaan ihan sika summilla? Köyhät maksavat vain hiukkasen kunnalleen, tosi rikkaat eivät maksa kunnalleen mitään, ehkä jotain pientä valtiolle ja pääomasijoittajien tai ulkomaalaisomistuksessa olevat firmat maksavat vain rupusia verrattuna siihen, mitä niiden pitäisi moraalisesti maksaa? Pienet- ja keskisuuret yrittäjät kyllä kyykytetään eri veroilla ja maksuilla tämän kaiken verovapauden maksajiksi."

Suuresti arvostamani perheyrittäjä Tom Kaisla osaa kiteyttää ymmärrettävästi tilanteen. "Suomen suurin ongelma on, että meillä on liikaa valtion kassaa kuluttavia ja liian vähän kassaa kerryttäviä, ja jos kassaa kerryttävä porukka lyö hanskat tiskiin tai heiltä menee motivaatio tehdä rahaa, niin kuka sitä rahaa tekee? Ahtaajatko?

Itse olen sangen väsynyt siihen että joka liittokierroksella annetaan lisää rahaa kuluttavalle ryhmälle ja samaan aikaan kiristetään tuottavan ryhmän edellytyksiä tehdä rahaa, jonka pitäisi kiertää järjestelmässämme.
Ei tarvitse olla kauhea talousnero, että ymmärtää tämän yhtälön kestämättömyyden, sitä viisaat kutsuvat "kestävyysvajeeksi" jonka ansiosta valtiomme velkaantuu ennennäkemätöntä vauhtia.

Vertailun vuoksi olisi hyvä tuoda julkisuuteen myös faktoja rakenteellisista eroista, kun vertaillaan tätä "maailman parasta maata". Tämä on vaikuttava tekijä ns. yrittämisen pelikentässä, joka vaikuttaa yrityksen tuloslaskelman tasolla kulurakenteessa tai yrityksen tuloksentokokykyyn, joka tulee ennen verojen maksua. Länsinaapurimme Ruotsissa hallinnon kulut kokonaisbudjetista ovat noin 6-8% valtion budjetista, meillä Suomessa noin 25%. (tämä fakta käsiteltiin by ministeri Jyri Häkämies)"

Yhteenvetona voitaneen jällen kerran todeta, että yrittäjyyden kannustimet senkuin huononevat, mutta valtiovallan odotukset yrittäjien suuntaan kiristyvät. Millähän löytäisimme yhteisen sävelen tämän epäkohdan korjaamiseksi?

Palaa