Yrittäjänäkökulmaa kaupungin päätöksentekoon!
Kokoomus

Heidi Ekholm-Talas

Helsinkiläinen äiti, yrittäjä, vaikuttaja ja kunnallispoliitikko

39

Jutta ja Paavo, mittani on täysi osinkoverotuskeskustelusta 18.03.2011, 07:49

Arvoisat puoluejohtajat Jutta Urpilainen ja Paavo Arhinmäki. Julistatte olevanne yrittäjän asialla. Joko olette populisteja tai täysin pihalla. Heittonne ”verovapaista osingoista” ovat harhaanjohtavia ja törkeitä mikro- ja pk-yrittäjiä kohtaan. Ensinnäkin Suomessa ei ole verovapaita osinkoja, vaan yhtiö maksaa ensin yhteisöveroa 26%, jonka jälkeen yrittäjät saavat nostaa näitä yhteen kertaan jo verotettuja osinkoja itselleen 9% yhtiön nettovarallisuudesta.

Suomessa on kourallinen henkilöitä, jotka ovat pystyneet nostamaan täydet 90 000€ vuosittain, mutta meitä pienyrittäjiä on suuri joukko, joille se muutamankin tonnin osinko on kannustin. Saadakseeni kasvatettua nettovarallisuutta ainakin minä olen yrittäjänä tehnyt niska limassa duunia. Nettovarallisuus kasvaa vain tekemällä tulosta, josta ensin maksetaan se 26% veroa.

Työllistän vuosittain kuusi vakituista ja yli 500 nuorta on saanut meiltä töitä opiskelujensa ohessa. Maksan normaalisti ansiotulostani veroa. Voidakseni nostaa edes 10 000€ vuodessa yhteen kertaan verotetusti pitää nettovarallisuuden olla 111 111€. Se tarkoittaa meidän yrityksessä noin miljoonan euron liikevaihtoa vuosittain ja kannattavaa toimintaa joka ikinen vuosi. Yrittäjänä vuosittain tutuksi tulee myös kuukaudet, jolloin palkkaa ei ole itselleen mahdollista nostaa.

Onko tämä nykyinen osinkoveromalli teistä todellakin epäoikeudenmukainen ja liian suuri kannustin yrittäjyysriskistä? Jos joku pystyy mielestänne epärehellisin keinoin hyödyntämään systeemiä muuttakaa lakia siltä osin, mutta älkää lyökö kaikkia pk-yrittäjiä rätillä naamaan.

Mikäli yrittäjyyden kannustimet heikentyvät esitettyjen mallien mukaan, tulen siirtämään yritykseni pois Suomesta ja neuvon muitakin yrittäjiä, miten tämä kannattaa käytännössä toteuttaa. Nyt katsotaan onko Suomi yrittäjäystävällinen maa. Toivottavasti äänestäjillä riittää ymmärtämystä tehdä ratkaisut, joista hyötyy sekä yrittäjät, että työntekijät ja ennenkaikkea hyvinvointivaltiomme.

Palaa