Yrittäjänäkökulmaa kaupungin päätöksentekoon!
Kokoomus

Heidi Ekholm-Talas

Helsinkiläinen äiti, yrittäjä, vaikuttaja ja kunnallispoliitikko

39

Biologisen isän oikeus lapseensa 17.05.2009, 22:09

Tuttavani Mikael Jämsänen taistelee oikeudestaan lapseensa ja Suomen laissa on isän mentävä aukko. Lue hänen tarinansa Facebookista. MTV3 45 minuuttia teki aiheesta ohjelman. Pian saat lukea sen monesta eri mediasta, sillä nyt aiotaan muuttaa lakia.

Vastaako nykyinen isyyslaki tämän päivän tarpeita Suomessa? Suomen isyyslaki automaattisesti olettaa, että aviomies on lapsen isä, vaikka todellisuudessa näin ei olisikaan. Aviomiehen isyyden voi kumota vain lapsen äiti, aviomies itse ja lapsi 15 vuotta täytettyään. Biologinen isä voidaan sulkea pois lapsen elämästä, jos äiti niin haluaa. Onko tämä oikein tasa-arvon mallimaassa? Ei ole ja siksi asiaan tarvitaan lakimuutos.

Suomen lain mukaan äiti voi koska tahansa vaatia ketä tahansa miestä DNA testiin, vaikka kyseinen mies olisi naimisissa ja hänellä olisi jo perhe aviopuolisonsa kanssa. Biologinen isä ei voi tällä hetkellä Suomessa tunnustaa isyyttään sitä halutessaan, eikä voi vaatia virallista DNA testiä mikäli äiti ei siihen suostu. Tämä ei voi olla lapsen edun ja oikeuksien mukaista, sillä lapsella täytyy olla mahdollisuus saada tietää hänen oikea biologinen isänsä.

Tule mielenosoitukseen asian puolesta 28.5.2009 klo 15 Eduskuntatalolle.

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen teki aiheesta kirjallisen kysymyksen

Palaa