Yrittäjänäkökulmaa kaupungin päätöksentekoon!
Kokoomus

Heidi Ekholm-Talas

Helsinkiläinen äiti, yrittäjä, vaikuttaja ja kunnallispoliitikko

39

Aloite: Kaupungin velvollisuus tarkistaa palveluntarjoajan taustat ja luottotiedot 16.06.2011, 08:48

ALOITE 14.6.2011:
Varavaltuutettu Heidi Ekholm-Talas

Helsingin kaupunginvaltuustolle

Esityslista 15.2.2012

Kaupungin velvollisuus tarkistaa palveluntarjoajan taustat ja luottotiedot


Olen törmännyt kulttuurilautakunnassa seuraavaan epäkohtaan. Kaupunki on ostanut palveluita yritykseltä, jolla on verovelkaa yli 79 000€. Lisäksi kaupunki on välillisesti myöntänyt avustusta yhdistykselle, joka on ostanut palveluita samaiselta yritykseltä kaupungin ollessa tietoinen hankinnan kohteesta.

Törmättyäni kyseisen yrityksen nimeen lautakunnan avustuskäsittelyssä halusin varmuuden, onko kaupungin edustajat selvittäneet yhtiön taustat. Monen mutkan kautta sain tiedon, että talousosaston oli pitänyt selvittää asia ja heidän mielestään riittävä selvitys oli tarkistaa YTJ:stä kuuluuko yritys ennakkoperintärekisteriin. Hankin itse tarvittavat dokumentit yrityksen taustasta, joiden pohjalta pystyin todistamaan verovelan.  

Hankinta on hoidettu epäammattimaisesti ja sotii rehellistä yrittäjyyttä vastaan. Helsinki julistaa olevansa yrittäjämyönteinen kaupunki, mutta toimillaan viestittää muuta. Jos aina etsitään halvinta hintaa on se sanomattakin selvää, että tällöin saatetaan tukea toimintaa, jossa lakisääteisiä velvoitteita ei hoideta. Tämä polkee sekä rehellisen työnantajan, että työntekijöiden oikeuksia.

Olen lähtenyt politiikkaan edistääkseni yrittäjyyttä Helsingissä, enkä näin ollen voi katsoa läpi sormien tällaista. Kaupungin pitää tehdä kaikki hankintansa vastuullisesti edistäen rehellistä liiketoimintaa. Virkamiesvalmistelu on keskeisessä roolissa ja poliitikkojen lähtökohta on se, että valmistelu on tehty asianmukaisesti. Haluan nähdä sen poliitikon, joka äänestää sellaisen tarjouksen puolesta, joka on halpa, mutta tarjouksen antaja ei täytä lakisääteisiä velvoitteita. Uskon, että me kaikki haluamme valita luotettavan toimijan, joka tuo veroeuronsa takaisin omaan kaupunkiin, vaikka se maksaisi vähän enemmän.

Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämmekin,, että hankintoja tehdessään kaupunki sitoutuu tarkastamaan palveluntarjoajan taustat ja tekee hankinnat vastuullisilta toimijoilta. Tilaaja pyytää palveluntarjoajalta verovelkatodistuksen, ennakkoperintärekisteriotteen, vakuutustodistukset (työntekijän lakisääteiset vakuutukset ja vastuuvakuutus) sekä tilaa tarvittaessa riskiluokitus analyysin. Valitun palveluntarjoajan vastuuhenkilöt eivät saa olla liiketoimintakiellossa tai tuomittuja talousrikoksista.

Aloitteen allekirjoittivat
Heidi Ekholm-Talas (kok) + 20 muuta valtuutettua

 

Palaa