Yrittäjänäkökulmaa kaupungin päätöksentekoon!
Kokoomus

Heidi Ekholm-Talas

Helsinkiläinen äiti, yrittäjä, vaikuttaja ja kunnallispoliitikko

39

Helena Hyvönen: Design muotoilee kaiken - myös viestinnän? 25.08.2011, 09:59

Helena on Taideteollisen korkeakoulun rehtori. Hän on toiminut Taideteollisessa korkeakoulussa tekstiilitaiteen professorina vuodesta 1998 alkaen. Professoreista mieleen tulee loistavina puhujina Alf Rehn, Pekka Mattila ja Petri Parvinen. Kaikki ottavat lavan haltuun ja vetävät luennot kovalla sykkeellä, mielenkiintoista nähdä naispuolinen professori lauteilla.

Helena aloitti esityksensä kehumalla upeaa lavaa ja tekniikka. Tapahtumatekniikka on tärkeä osa tapahtumaelämystä ja nyt Elonmerkin vieraat saavat nauttia laadukkaasta seminaarista huipputekniikan kera. Sound Enginen tekniikkatoteutus on erittäin tyylikäs ja arvostan heitä pitkäaikaisena yhteistyökumppaninamme Eventgardenin tapahtumatuotannoissa.

Helena nosti esiin puheensa alussa Blue1:n ja Aalto Yliopiston yhteisprojektin lentokoneiden uuden ilmeen suunnittelussa ja toteutuksessa. Asioita voi tehdä uudella tavalla ja nostaa esiin nuoria kykyjä.

Muotoilun käsitteen laajeneminen on nykypäivää. Massakustomointi eli ihmiset itse muotoilevat on päivän juttu. Muotia ei enää määrää eliitti ja suuret suunnittelijat, vaan muotiblogit määrittelevät muodin suunnan. Aika rohkeaa puhetta professorilta, vau! Suomessa olemme kuulemma edelläkävijöitä tämän osalta. Miltähän suunnittelijoista tuntuu aivan uusi tilanne heidän työnsä kannalta? Itsekin aloitin harrastusmielessä muotibloggaamisen pari viikkoa sitten. En ole itse edes aiemmin lukenut muotiblogeja, kun aloitin omani. On hauska jakaa omia ajatuksiaan ja mieltymyksiään myös muodin ja sisustuksen osalta. Blogini on nimeltään Bisnesleidin retongit: http://bisnesleidinretongit.blogspot.com/

Muotoilu on käyttäjälähtöisyyttä, pitää ottaa huomioon erilaiset käyttäjäryhmät. Suomessa erilaiset joukot pystyvät tekemään yhdessä töitä yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi. Tästä esimerkkinä World Design Capital hanke. Suomella olisi Helenan mukaan paljon annettavaa muille maille yhteistyömallien osalta ja esimerkkimaana. Muotoiluajattelu avaa uusia näkökulmia palveluiden kehittämiseen. Se asettaa ihmiset aina keskiöön. Se pitää ihmistä aktiivisena toimijana. Se asettaa viestintäalan ihmiset merkittävään rooliin. Muotoiluajattelu lähtee asioiden havaitsemisesta ja havainnollistamisesta. Kukaan ei voi ratkaista ongelmia yksin, vaan siihen tarvitaan ryhmä.

Helena nosti esiin Ajatushautomo Demoksen vaikuttajana. Demos Helsinki on riippumaton ajatushautomo, think tank. Sen perusti joukko yhteiskunnan tulevaisuudesta kiinnostuneita kansalaisia vuonna 2005. Demos Helsinki luo maailmaa, jossa rahvas muovaa yhteiskuntaa, eikä ainoastaan valitse päättäjiä.

Loppukiteytyksenä Helenan kantava lause: Pystyvät ihmiset – Kyvykkäät joukot, näillä pääsee pitkälle.

Palaa