Yrittäjänäkökulmaa kaupungin päätöksentekoon!
Kokoomus

Heidi Ekholm-Talas

Helsinkiläinen äiti, yrittäjä, vaikuttaja ja kunnallispoliitikko

39

Heidi vastaa

1. PERHEEN JA URAN YHTEENSOVITTAMINEN

1. Kysymys: Bongasin toivelistastasi hallitukselle 2007 kohdan, jossa olet sitä mieltä, että äitiyden kustannukset tulisi maksaa verovaroista. Kysyinkin sinulta, että mitä mieltä olet itse äitiydestä ja oletko ite ajatellut vielä yrittäjyytesi ohella tulla äidiksi? Jos tulevaisuus tuo sinulle myös äitiyden haasteet niin miten luulet onnistuvasi äitiyden ohella, yrityksesi sekä lukuisien luottamustehtäviesi hoidossa?
Nim. Sopivaa ehdokasta etsimässä

1. Vastaus: Olen hyvin perhekeskeinen ihminen ja tiivissä vuorovaikutuksessa vanhempieni kanssa edelleen. Arvostan tasaveroista vanhemmuutta. Mielestäni uran ja perheen voi yhteensovittaa hyvin niin halutessaan ja siitä on loistavia esimerkkejä lähipiirissäkin. Tunnen monta yrittäjänaista, jotka luottamustehtävien lisäksi hoitavat lapsensa esimerkillisesti. Avuksi tarvitaan toki hyvä verkosto, joka osallistuu lasten hoitoon. Lapsille on hyvä tuntea lähellään useita turvallisia aikuisia. Näin heistä kasvaa sosiaalisia ja rohkeita. Omalta osaltani uskon, että mikäli minusta tulee joskus äiti pystyn priorisoimaan asiat siten, että pystyn hoitamaan velvollisuudet perheen ohella. Tässä yhteensovittamisessa meidän osalta tärkeää osaa näyttelee isä ja haluankin että isien roolit korostuu vanhempina olemisen suhteen. Yrittäjänä näen yhteensovittamisen helpompana kuin palkansaajana, sillä pystyn itse suunnittelemaan omat aikatauluni. Lisäksi rakennan yritykseni sellaiseksi, ettei se vaadi jatkuvaa läsnäoloani vaan vastuu jakautuu useiden avainhenkilöiden kesken. Tähän liittyen näen tärkeänä asiana ajaa yksinyrittävien tilanteeseen parannuksia, jotta elämä ei olisi pelkkää työtä. Ensimmäisen työntekijän palkkaamista tulee mielestäni tukea valtion puolesta. Mielestäni äitiys on jokaisen henkilökohtainen asia eikä toista voi tuomita sen perusteella pitääkö kolmen vuoden hoitovapaan vai onko myös työura tärkeä. Tärkeintä on, että valinta on jokaisen perheen osalta kaikkia osapuolia tyydyttävä, näin myös perhelämä on onnellista.

2. PERUSKOULUTUS

2. Kysymys: Facebookin vaalikoneessa, vastasit etta Matematiikan opetusta pitaisi entisestaan vahentaa. Onko sinulla jokin perusteltu syy miksi edes matematiikan perusteita ei pitaisi opettaa Suomen nuorisolle ja tai muuten vaan vastustat esim. Komissaari Viviane Reding'in visiota Euroopan kilpailukyvyn yllapidosta ja kehityksesta?

2. Vastaus: Vastauksessani en sano, ettei matikan perusopetusta pitäisi opettaa vaan sanon, että matikan tunneista voisi ottaa tunteja talouskasvatukseen. Nimenomaan nämä 8-9 luokan special alueet ovat oikeasti turhia kaikille oppilaille. Ne, jotka haluavat suuntautua aloille, jossa näitä taitoja tarvitaan voisivat valita ne erikseen. Eikö sinusta olisi tärkeämpää, että kaikille opetettaisiin talouden perusasioista. Tällä hetkellä yli 50% nuorista ei tiedä mitä korko tarkoittaa ja siksi monet ylivelkaantuvat ottaessaan pikavippejä ym. On siis todella paljon tärkeämpää ymmärtää jokapäiväiseen elämään kuuluvia talouden perusasioita kuin jotain juurilaskuja. Yrittäjyyskasvatus pitää saada ehdottomasti myös mukaan opetusohjelmiin jo ala-asteelta. Sitä kautta liiketoimintaan liittyvät asiat tulevan tutuksi myös.

Taustatiedoksi:
Facebookin vaalikoneen Kysymys ja vastausvaihtoehdot:
Tuleeko talouskasvatus ottaa osaksi perusopetusta
- Ei vastausta  
- kasvattamalla kokonaistuntimäärää ja opetuksen voimavaroja
- siirtämällä tunnit ja voimavarat uskonnonopetuksesta 
- siirtämällä tunnit ja voimavarat taide- ja taitoaineista  
- siirtämällä tunnit ja voimavarat jostain muusta, mistä?  
- ei lainkaan   

Heidin vastaus Facebookissa: Siirtämällä tunnit ja voimavarat jostain muusta, mistä?
Ehdokkaan kommentti: Matematiikkaa opetetaan aivan liikaa ja turhia asioita eli sieltä tunteja talouskasvatukseen. Tärkeämpää on ymmärtää talouden perusasiat kuin monimutkaisia laskutoimituksia, joita ei koskaan edes tarvitse ellei ole matemaatikko. Extra-matikat voi olla valinnaisia.

3. ELÄINSUOJELU

3. Kysymys: Moi. Mainitsit sivuillasi pariin otteeseen siitä että eläimet ja niiden oikeudet ovat sinulle tärkeitä. Haluaisin tietää kuinka sitoutunut olet parantamaan eläinten asemaa ja (vaikka tämä kuulu enemmän Suomen hallitukselle ja eduskunnalle kuin kaupunkitasolle mutta epäsuorasti tähänkin voi vaikuttaa) esim. tiukentamaan jyrkästi eläinsuojelurikkomuksista saatavia rangaistuksia (jotka ovat aivan naurettavan lepsuja) sekä nostamaan rahapulassa alituisesti painivaa Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen rahoitusta?

3. Vastaus: Liityin itse Helsingin eläinsuojeluyhdistykseen juuri siksi, että suhtaudun vakavasti eläimiä vastaan tehtyihin rikkomuksiin. Suoraan sanottuna olen aivan raivona ja surullinen kun kuulen mediasta näistä asioista. Minulle kaksi koiraani ovat rakkaita perheenjäseniä ja heidän hyvinvointinsa on minulle ensiarvoisen tärkeää. Toivoisin, että kaikilla eläimillä olisi mahdollisuus hyvään elämään, olipa kyse sitten lemmikeistä tai tuotantoeläimistä. En syö ollenkaan lihaa tai kalaa, joka kertonee jotain suhtautumisestani eläimiin. Olen siis lakto-ovovegetaristi. Olisin valmis antamaan kunnon vankeustuomiot kaikille eläinsuojelurikkomuksia tekeville. Rahoitus on aina haastavaa lähes kaikissa asioissa. Onneksi on meitä eläinten ystäviä, jotka rahoittavat toimintaa sekä mahdollisesti testamenttaavat varojaan yhdistyksille. Mikäli pääsen joskus päättämään rahoituksesta kannatan ehdottomasti tuen nostoa mikäli se vain on taloudellisesti mahdollista. Sitä ennen haastankin kaikki eläinten ystävät markkinoimaan yhdistystä ja hankkimaan uusia jäseniä tärkeän asian puolesta.

4. LUONNON- JA YMPÄRISTÖNSUOJELU

4. Kysymys: Hei, puhut eläinsuojelusta kovasti, mitä itse arvostan erittäin paljon. Koiraihminen olen minäkin "henkeen ja vereen", ja aloittamassa Hesyn vapaaehtoisena hoitajana löytökoirien kodissa (yksin asuvana en ota koiraa vaikka kovasti haluaisinkin; työni puolesta joudun matkustamaan ja hoidon järjestäminen olisi hankalaa. Tyydyn siis Ella-lapinkoiran yhteishuoltajuuteen vanhempieni kanssa.. :). Mukava huomata, että on muitakin kaltaisiani, koska minäkin poliittisesti olen oikealla, mutta arvostan silti erittäin paljon luontoarvoja ja eläinten oikeuksia. Kysymykseni liittyykin luonnonsuojeluun, eli miten paljasjalkaisena helsinkiläisenä suhtaudut luonnonsuojeluun noin yleensä, ja mitä haluat sen eteen tehdä, jos tulet valituksi?

4. Vastaus: Olen viettänyt lapsuuteni kesät mökillä, käymme vuosittain Lapissa patikoimassa ja harrastamme kesäisin veneilyä. Koirien myötä luonto on tullut entistä tärkeämmäksi ja olemmekin muuttamassa keskustasta Patolaan. Yrityksemme jää Katajanokalle eli kiinteä yhteys kantakaupunkiin säilyy edelleen. Vaikka olenkin paljasjalkainen helsinkiläinen on luonto ollut aina kuitenkin lähellä arkea. Helsinki on mielestäni suhteellisen vehreä kaupunki ja haluan, että täällä säilyy kaikki nykyiset ulkoilumahdollisuudet ja viheralueet. Itämeren suojeluprojektit ovat mielestäni todella tärkeitä. Omassa arjessani pyrin kierrättämään jätteet ja huolehtimaan siitä, etten jätä jälkeeni roskia. En ole luonnonsuojelun asiantuntija, vaan yritän saada vinkkejä itseäni viisaammilta, jotta voisin toimia entistä paremmin näissä asioissa. Valtuustossa osallistuisin aktiivisesti luonnonsuojelua edistäviin hankkeisiin ja nostaisin asioita julkiseen keskusteluun.

5. KATAJANOKKA

5. kysymys: Hei, katajanokkalaisena olisin kiinnostunut tietämään, mitä ajatuksia sinulla mahtaisi olla asuinalueen kehittämiseksi? Vai onko alue jo valmis? Mitä itse kaipaisit tänne?

5. Vastaus: Laivaliikenne tuo omat haasteensa ja paljon liikennettä Katajanokalle. Risteiliymatkustajat ovat usein humalassa ja roskaavat ympäristöä. Katujen ja puistojen siisteyteen pitäisi kiinnittää nykyistä enemmän huomiota. Eurohostellin ympäristö on myös usein epäsiisti ja meluisa. Valaistusta pitäisi parantaa monessa paikassa. Vironniemen terveysaseman siirtäminen Viiskulmaan oli virhe. Terveysasema pitäisi palauttaa entiseen paikkaansa ja lisäksi tarjota terveydenhoitajan palvelut Katajanokalla. Pikkukoirien omistajana koirapuistojen sopivuutta myös pienille koirille pitäisi parantaa ja asentaa ranta-alueille koiranjätöspussi automaatit, joita löytyy esimerkiksi Töölöstä.